Blut

Hey! We zitten midden in de crisis rondom COVID-19. Onze economie lijkt stil te staan. Wereldwijd. Net als veel anderen, ben ik nagenoeg blut op dit moment. Ondanks dat ik elke dag van mijn leven heel hard werk. En dan heb ik nog een dak boven mijn hoofd en genoeg te eten, schoon water en een koelkast. Gelukkig en terecht dat ik dit tenminste heb! Dit zou het minste moeten zijn. Denk eens aan vluchtelingen, mensen in sloppenwijken waar ook ter wereld.

Maar de economie staat natuurlijk niet stil, want juist nu moeten we voor elkaar zorgen. En dát is waar de economie over gaat. Zo simpel is het.

Dit moet helemaal anders kunnen. Het is totaal overbodig om wie dan ook ter wereld gebrek te laten lijden. Ook niet in crisistijd. Ook niet als er een virus rondwaart. We merken nu meer dan ooit tevoren dat ons huidige economische systeem zeer kwetsbaar is. De reden is dat het systeem sterk verouderd en stuurloos is. En – hoe pijnlijk ook – misschien is dit nodig en gaan we eindelijk nadenken.

Er is genoeg aanwezig om niemand gebrek te laten lijden. Er is genoeg werk, er zijn genoeg grondstoffen, er is genoeg techniek. Er is genoeg ruimte. Er is genoeg zeep. Schoon water kan makkelijk in voldoende mate beschikbaar gesteld worden. Medisch kunnen we dit ook aan.

Het wordt tijd dat we iets gaan doen. Ik ga al mijn extra werkkracht – bovenop de noodzakelijke professionele activiteiten – hier op zetten.

Ik publiceerde al een tijdje hierover via nieuweeconomie.net. Dit domein en de service heb ik opgezegd omdat het te duur was. Hier ga ik nu op volle kracht door.

Het gaat niet over kapitalisme of communisme, links of rechts…. En het gaat niet over regels opleggen of beperken van vrijheid. Het gaat over het veranderen van onze basisgedachte over economie. Er is genoeg voor iedereen. Prijzen zouden niets te maken moeten hebben met schaarste, maar juist met beschikbaarheid.

Het gaat erom dat onze economie ons probleem niet hoeft te zijn. Het gaat erom dat iedereen genoeg heeft. En dat kan gewoon.

Laten we wakker worden en dit nu veranderen. Tot morgen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: