De tijd is rijp

Al jaren wordt gediscussieerd en ook wel geëxperimenteerd met verschillende vormen van het basisinkomen. Stel, dat we op dit moment een onvoorwaardelijk basisinkomen hadden gehad in Nederland…Voor héél veel mensen en ook voor veel kleine bedrijven had dat betekend dat ze nu géén of minder beroep op allerlei noodfondsen hadden hoeven doen.

Stel dat we wereldwijd een onvoorwaardelijk basisinkomen hadden gehad…dan hadden mensen zich in ieder geval in economische zin veel minder bedreigd gevoeld door deze crisis. Dan hadden andere kopzorgen, zoals de gezondheid van ons allemaal, maar ook het laten dóórgaan van allerlei vitale, maatschappelijke zaken nog gemakkelijker prioriteit kunnen krijgen.

Sterker nog…het probleem van ofwel honger lijden ofwel besmettingsgevaar opleveren had dan niet – of in ieder geval in véél mindere mate – bestaan.

Dus ja, het wordt hoog tijd. Ik doe niet graag dubbel werk – hoewel ik op mijn manier al langer dan hij het basisinkomen promoot – dus ik verwijs graag naar het stuk dat Rutger Bregman hierover schrijft op de VPRO-site.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: