After Covid-19: keynesiaans consumeren en ondernemen?

Met angst en beven wachten we op wat er nu komen gaat. De meest ellendige economische scenario’s worden gevreesd. Maar misschien is het goed om eens nuchter te kijken naar wat er eigenlijk echt gebeurd is. Het virus heeft ons maatregelen opgelegd die het vrije economische verkeer gedeeltelijk blokkeren. Door paniekreacties en een uiteraard grote druk op de gezondheidszorg is op een aantal gebieden aanbodschaarste ontstaan, maar aan onze hulpbronnen en kapitaalgoederen is – althans door het virus – geen schade toegebracht.

Het lijkt mij goed om zo snel als mogelijk alle opgelegde restricties weer op te heffen. Zodra dat kan, laat dat voorop staan. Maar we hebben het bepaald niet over herstel van een oorlog en we staan níet voor een materiële wederopbouw…

En laten we wel wezen: een aantal sectoren heeft juist de afgelopen maanden een enorme vlucht genomen en bloeit als nooit tevoren. Ik lees net iets over molenaars, maar ook supermarkten, online winkels, communicatiedienstverleners…

In theorie zouden we min of meer op de oude voet verder kunnen en hoeven de economische gevolgen bepaald niet desastreus te zijn. Misschien moeten we dan wel die geniale John M. Keynes even afstoffen en zijn gedachtegoed breder trekken…

Misschien moeten we nu toch eens serieus gaan nadenken over mogelijkheden om onze economie minder kwetsbaar te maken. Het zou al heel veel schelen als we allemaal minder afhankelijk waren van een baan of een opdracht om de basis van ons bestaan te bekostigen…

Maar eerst even dit. Een bloeiende economie is gebaseerd op samenhang en vertrouwen. Recessies ontstaan vooral doordat sombere scenario’s ten onrechte als onontkoombaar beschouwd worden en een domino-effect veroorzaken.

Je geeft nu misschien het liefst zo weinig mogelijk uit, vanwege angst voor de toekomst. Dat laat de economie stagneren. Misschien geeft het een ‘genezende’ impuls om in dit opzicht nu eens niet op de zaken vooruit te lopen…

Dus geniet straks van de dingen die je weer kunt doen. Heerlijk uit eten, naar een voorstelling, de sauna. Nu lekker naar de kapper en de pedicure. Het is fijn om niet meer afhankelijk te zijn van online aanbieders en vooraf te kunnen voelen, ruiken en proeven wat je koopt.

Risico niet vermijden!

Maar vooral ook: investerende geldbezitters – particulieren en hun ondernemingen – die liever wachten op kansrijkere tijden en dus de factor geld als het ware ‘intrekken’… Noodzakelijke ontwikkelingen en geplande investeringen staan ‘on hold’ want anders wordt het risico om kapitaal te verliezen te groot…Het geeft een ‘genezende’ impuls om eens niet primair te kijken naar de mogelijkheid zo risicoloos mogelijk te investeren en je als onderneming of investeerder eens voor de verandering ‘keynesiaans’ op te stellen: juist veel méér investeren om ervoor te zorgen dat een paar maanden lock down makkelijk te overwinnen is. Waarom zou dat het privilege van overheden moeten zijn als je het geld toch hebt…?

Dus rijken en economische reuzen: kom op! Kijk eens naar mogelijkheden om soelaas te bieden, ga eens investeren in ontwikkeling en het verspreiden van welvaart. Zorg natuurlijk wel voor je eigen voortbestaan, maar durf beperkter winst te maken en dan vooral om die ontwikkeling te kunnen waarborgen…

Misschien is het wel aardig om je nu te realiseren dat dit niet de eerste en misschien ook niet de laatste pandemie is. Het zou wel fijn zijn als we hierop voorbereid zouden zijn, ook in economische zin…!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: