Hema

Precies als ik eraan denk dat de Hema eigenlijk een speelbal is, terwijl de meeste mensen er waarde aan hechten dat de Hema blijft, zie ik deze kop op pagina 1 van de Volkskrant. De Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, lees ik in het artikel.

Om heel kort te gaan, die Hema, die voor ons allemaal zo nuttig en vertrouwd is, is nu in handen van schuldeisers…Anonieme investeerders die ooit Hema-obligaties kochten die de Hema nu niet kan terugbetalen. Ik vrees met grote vreze voor de toekomst van het bedrijf, dat de laatste jaren eigenlijk ook de veelzijdigheid van weleer begon te verliezen.

Los van alle financiële ins en outs…Heel misschien was er ooit een mogelijkheid om de werknemers te laten investeren in plaats van voor obligaties te gaan. Misschien hadden klanten ook graag willen investeren…Dan heb je een groep mensen die gaat voor de winkel in plaats van zoveel mogelijk geld trekken uit een investering.

Misschien komt er nu een redding, maar het kan ook zijn dat de deal niet doorgaat en dan is de Hema nergens. En als het wel doorgaat? De meerderheid van de investeerders in bedrijf dat dan eigenaar is, Ad Hoc, wordt geleid door een zakenbankier… Ik kan me zo voorstellen dat de Hema in zo’n situatie nog steeds een speelbal is, waar het vooral gaat om rendement en niet om het voortbestaan van een mooie winkel… Dat bedoel ik nou met het nadeel van anonieme beleggers bij wie het om geld en macht gaat.

De schulden zijn niet ontstaan doordat de Hema het zo slecht deed, maar doordat een voormalige Engelse eigenaar het bedrijf opzadelde met schulden om de aankoop van de Hema te kunnen financieren. (Lees ik dat goed? Ja dat lees je goed!) Deze eigenaar is ook verantwoordelijk voor de uitgifte van de obligaties die het bedrijf nu in grote problemen bracht…

Hemaliefhebber Marcel Boekhoorn redde het niet in zijn eentje, maar had tenminste een gezicht. Ik denk dat we meer mensen nodig hebben, maar wel met hart voor de Hema!

Volgens mij willen we hier in Nederland gewoon de Hema handhaven zoals die altijd geweest is: veelzijdig, betaalbaar, trendy en gezellig! Een gezond bedrijf dat geen schulden met zich meesleept die deel uitmaken van een financiële truc…

Juist in een ‘nieuw economische’ setting moet het mogelijk zijn hiervoor meer dan voldoende daadkracht aan te trekken. Dus ja, crowdfundingachtige initiatieven als die van 1e kamerlid Mei Li Vos passen bij de nieuwe economie, alleen zouden ze door nog veel meer schouders gedragen kunnen worden.

De geldgestuurde ‘oude’ economie zoals die nu werkt maakt waardevolle zaken voor onze hele samenleving kapot. Volgens mij wordt het tijd om iets fundamenteel te veranderen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: