Delen is helen

Oh nee! De nieuwe economie propageert niet de afschaffing van privébezit! Zo lang iemand daar behoefte aan heeft, is dat gewoon een keuzeoptie. De wereld werkt simpelweg het best met vrijheid. Maar zeker ook de vrijheid om je eigen privébezit bewust slim te beperken

Ik kan me zo voorstellen dat je niet gehecht bent aan per se je eigen gereedschap voor huis en tuin of dat je het prima vindt om geen auto voor je huis te hebben staan en af en toe gebruik te maken van een karretje dat je deelt met de buurt of de wijk. Of misschien zelfs dat je gezamenlijk was en droogt: spaart geld, energie en ruimte in huis. Natuurlijk moet je dat goed regelen en verantwoordelijkheid voor onderhoud en supplies ook samen vergoeden. Maar als één groep dat een keer goed geregeld heeft, hoeft niemand anders natuurlijk het wiel niet meer uit te vinden.

Bij ons in de buurt (Zwanenveld, Nijmegen) kun je als dat handig is zó een elektrische fiets of fiets-met-karretje huren. Ik vind dat geweldige initiatieven. Als ik op een ochtend een lekke band heb, scoor ik daar gewoon lekker een fietsje.

Mooier zou ik het nog vinden als dit soort zaken ook gewoon via ‘particuliere’ samenwerkingsverbanden zouden ontstaan.

Maar goed, de ontwikkelingen zijn in gang dus! Werkt voor iedereen en alles: gebruiker, portemonnee, sociale cohesie, werkgelegenheid en vooral ook: de aarde. Zij hoeft minder energie en grondstoffen af te staan.

Is de producerende ondernemer die niet zo veel meer zal verkopen nu de sigaar? Ik geloof van niet, maar we moeten dan gaandeweg wel af van die geldgestuurde economie en groeien naar een economie die focust op de kwaliteit van goederen en diensten waaraan behoefte is en geld als een secundaire factor en een hulpmiddel beschouwt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: