Scrooges?

Ik citeer De Gelderlander van vandaag (23 december 2020):

Vandaag
In verschillende steden reikt vakbond FNV vanavond de Scrooge Award uit aan het ‘vrekkigste bedrijf van het land’. De kandidaten: Postnl, Action, Ahold en Shell, omdat hun bestuurders in enkele dagen evenveel verdienen als sommige medewerkers in een jaar.

Tsja. Het is de tijd van het jaar om de ‘vrekken’ aan te wijzen in de traditie van Dickens…

Ik heb geen oordeel over het feit dat bestuurders zo exorbitant veel salaris gestort krijgen ten opzichte van de medewerker onder aan de uitbetaalladder. Ik ken niet alle argumenten waarom dit zo is en iedereen is vrij om veel te willen bezitten…

Uiteraard zou het iedereen wel een fijner gevoel geven als dit anders was geregeld en iedereen zou krijgen wat hij of zij werkelijk verdient. Dit effect is groter dan we nu weten, durf ik te stellen.

Dit soort berichten komt regelmatig voorbij, maar er verandert weinig: een traditie als deze is zó ingebakken in allerlei structuren, dat je er nauwelijks aan ontkomt.

Omdat ik vaak bestuurders in organisaties ondersteun, weet ik dat ze vaak hard werken en er echt voor gaan, maar niet beduidend méér dan ikzelf…Als het goed is, deel je bij samenwerking de verantwoordelijkheid en het risico. Het verschil in beloning is inderdaad te groot om te kloppen.

Als we dit willen veranderen, moeten we werken aan een bedrijfsstructuur die recht doet aan de ‘gewone werknemer’. Op deze site werk ik ideeën uit voor een andere manier om een bedrijf te bezitten, door alle werknemers mede-eigenaar te maken en geen aandelen uit te geven aan mensen die niet betrokken zijn bij de organisatie. Het inkomen bestaat dan standaard niet meer alleen uit salaris…

Meedenken over dit belangrijke onderwerp? Meepraten over mogelijkheden om dit rechtvaardiger te maken? Meedoen met concrete actie? Reageer op dit bericht of mail naar naarovervoed@gmail.com !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: