Thuis

Zoals ik steeds aangeef, is thuis wat mij betreft het belangrijkste uitgangspunt in de nieuwe economie. Maar wat versta ik dan onder thuis ?

Thuis is de plek waar we – als het goed zit – helemaal onszelf mogen zijn. De plek waar we ons thuis voelen, koesteren we. We accepteren de plek waarop en de mensen bij wie we ons thuisvoelen, inclusief alle fijne en minder makkelijke kanten en we mogen er – als het goed zit – vanuit gaan dat die acceptatie ook voor onszelf geldt.

We werken graag hard om ons thuis elke dag mooier te maken. Thuis is de plek waar iedereen de basis krijgt die zij of hij nodig heeft: eten, onderdak en al het andere dat het thuis biedt, wordt gedeeld. In een echt thuis, komt niemand iets tekort. Samen draag je verantwoordelijkheden om het veilig en vruchtbaar te houden, maar je zorgt ook dat iedereen genoeg ruimte heeft om vrij te zijn, want dat is waar het om gaat. Je deelt onderlinge genegenheid. Zonder een gevoel van thuis een veilige plek waar je bijkomt , zou het leven op aarde voor de meesten onder ons onleefbaar zijn.

Thuis betekent ook gastvrijheid en de vrijheid om het huishouden uit te breiden of in te krimpen: om ruimte te bieden aan nieuw leven of juist de gelegenheid te geven een nieuw thuis te laten ontstaan in een ander verband.

Een thuis wordt gevormd door de mensen die erbij betrokken zijn. Misschien heeft iemand de leiding, maar in een harmonieus thuis, heeft iedereen een gelijke stem in belangrijke beslissingen. De basis is vooral het delen van genegenheid. Het gaat om samen – of in je eentje natuurlijk – te zorgen dat de levens van alle betrokkenen bloeien…

Een thuis hoeft heus niet elke dag paradijselijk te zijn en natuurlijk: in elk huis botst het wel eens en dat moet zelfs, want dat biedt ontwikkeling, verandering en mogelijkheden om te groeien. Zolang je maar niet uit het oog verliest dat je een thuis bent…

De oorspronkelijke definitie van economie gaat over het bestieren van een huishouden. En als je dan wat verder kijkt, gaat het ook over de relatie tussen huishoudens. In de wetenschappelijke fase van economie, iets wat pas in de 19e eeuw uitgevonden is (lees hierover Fantoomgroei van Sander Heijne, aanrader!), kwam pas het begrip schaarste als economisch uitgangspunt naar boven drijven, maar dat terzijde.

Zoals je weet kun je – ook binnen het economische begrip – een huishouden op verschillende manieren voeren en kunnen huishoudens verschillende functies hebben. Een huishouden kan puur een woongemeenschap zijn, maar ook een productiebedrijf, een dienstverlenende onderneming of een gemeenschappelijke instantie, zoals de overheid, een natie, een werelddeel…

Wat de nieuwe economie in de basis beoogt is om ernaar te streven dat elk huishouden, elk samenwerkingsverband zoveel mogelijk de uitgangspunten van thuis benadert: zorgen voor elkaar. In materiële zin, maar ook op andere niveaus. Ook als het om productiebedrijven, overheden of naties gaat. Geld is dan alleen nog een handig hulpmiddel, maar nooit meer het doel waar het om draait. Macht is iets dat transformeert naar kracht om samen in vrijheid iets moois neer te zetten.

Veel mensen betitelen dit soort uitgangspunten als te idealistisch en zelfs naïef, maar ik waag het om hier heilig in te geloven.

Ik ben er namelijk van overtuigd dat we dat in ons hart allemaal willen: ons thuis voelen op aarde.

Heb je hier kritiek op of wil je dit verhaal juist aanvullen en verder uitbouwen? Wees welkom en voel je thuis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: