Spaarvarkens

Hier in Nederland wordt het als een grote deugd beschouwd om spaarzaam te zijn. Het scannen van reclamefolders op de allergoedkoopste aanbieding en eindeloos prijzen vergelijken in winkels wordt beschouwd als normaal en verstandig. De Nieuwe Economie plaatst hier vraagtekens bij. Bevordert dat eindeloze vergelijken en op de korte termijn meer geld overhouden wel onze werkelijke welvaart? Staat het vasthouden van waarde die ook gedeeld kan worden niet juist de vermenigvuldiging van duurzame welvaart in de weg?

Natuurlijk is het nog steeds wenselijk om niet te véél uit te geven, zodat je je eigen financiële gezondheid in de weg staat, maar is het werkelijk verstandig om vermogen op te potten, zodat het ergens passief stilstaat?

De goedkoopste optie is bijvoorbeeld lang niet altijd de meest duurzame en houdbare en heel vaak ook niet de meest prettige oplossing. Als je kijkt naar de levensduur van spullen, kan het echt ook in je voordeel werken om juist méér geld uit te geven. Dingen die met liefde gemaakt zijn en langer meegaan brengen vaak extra gebruiksplezier en -gemak en gaan daarnaast langer mee, zodat je op termijn juist weer geld overhoudt en per saldo minder spullen nodig hebt.

Bereid zijn om méér te besteden, helpt ook bedrijven die niet altijd gaan voor de laagste kosten, maar ook het belang van continuïteit, ontwikkeling en de zorg voor medewerkers en maatschappij hoog in het vaandel hebben staan. Door wat royaler te zijn, kun je dat actief stimuleren in je keuzes.

Lange tijd heb ik – samen met collega’s – bedrijven geholpen bij het objectief maken van investeringskeuzes op de langere termijn. Nadenken over wat je werkelijk aan het doen bent en wat de impact is op de langere termijn en niet per definitie alleen maar voor het laagste investeringsbedrag gaan, levert vaak veel extra waarde op voor de toekomst, zeker als je ook klimaat- en duurzaamheidsaspecten meeweegt in je beslissingen. Je neemt dan wat extra verantwoordelijkheid, dan alleen maar gaan voor de hoogste winstmarges in de komende paar jaar…Uiteraard speelt dit ook net zo goed voor particuliere huishoudens.

Door je vermogen teveel en te lang op te potten, ontneem je anderen nú de mogelijkheid om economisch verder te groeien via de producten en diensten die ze aanbieden.

In de nieuwe economie staat de werkelijke toegevoegde waarde van producten en diensten centraal, niet het nominale geldbedrag dat er tegenover staat. Geld is alleen een hulpmiddel om waarde uit te wisselen. Anders gezegd: stilstaand geld heeft geen echte waarde. Rendement op geld dat niet wordt ingezet, staat écht rendement – namelijk het voortbrengen en vermenigvuldigen van zaken die ons leven écht waarde geven – in de weg!

We hoeven onszelf niets te ontzeggen uit angst voor ‘magere jaren’. We creëren juist die magere jaren door dat te doen…

Dus: omkeren, leegmaken of stukslaan die spaarvarkens! Pak je economische kracht en investeer mee in een waardevolle toekomst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: