Malaise!

Verontrustend stijgende prijzen, een oorlog met onvoorspelbare economische gevolgen in Europa, krapte op de arbeidsmarkt, dreigend voedseltekort, lange rijen op de landelijke luchthaven, wonen is onbetaalbaar en last but not least een dreigende ramp vanwege een aangetast klimaat, die niet echt te keren lijkt. Niet het moment om te roepen dat niet langer geloven in schaarste het antwoord is. Zo lijkt het.

Heeft de Nieuwe Economie dan pasklare antwoorden op deze prangende vraagstukken? Het antwoord is: nee. Niet pasklaar.

De Nieuwe Economie wil vooral aangeven dat er een ander perspectief is. Wil een toekomstbeeld schetsen dat goed voelt en dat we kunnen nastreven. Een beeld dat mogelijk werkelijkheid kan worden als we daarin durven te geloven.

Hieronder zal ik kort per genoemd ‘item’ aangeven wat een nieuw-economische visie hierop zou kunnen zijn…

Stijgende prijzen: mensen laten massa’s mogelijkheden liggen om met minder geld veel méér te doen. Ik noem maar wat: we wonen in min of meer ondoordringbare cellen, per huishouden regelen we alles voor onszelf. Wat zou er gebeuren als we tuinen, huishoudelijke apparatuur, kleding, speelgoed, (wasmachines, wasdrogers, stofzuigers), energie- en internetvoorzieningen gereedschap en opbergruimte, maar denk ook aan het bereiden van maaltijden en kinderopvang samen in grotere verbanden – bijvoorbeeld per woonblok of buurt – zouden delen? Niet te gereguleerd, maar in onderling goed overleg? Heb je enig idee hoe ook onze planeet daarvan zou profiteren? Er is veel minder van alles nodig, omdat je de zaken beter benut. Ook een goed middel tegen eenzaamheid bijvoorbeeld.

Oorlog: tsja, die intens nare oorlog in Oekraïne. Vanuit mijn persoonlijke visie is elke oorlog pure onzin, maar we hebben te dealen met deze realiteit…Een lastige, zeker ook met een economische bril op. Deze situatie zal ons wel nog creatiever maken om economisch oplossingen te vinden. Meer kan en wil ik hier nu niet over zeggen.

Krapte op de arbeidsmarkt: veel segmenten zijn onbenut, met name mensen die AOW krijgen. Velen van hen zijn vitaal en willen graag extra inkomen genereren. Wellicht is het een goed idee voor deze mensen standaard uit te gaan van minder uren per baan en een relatief kleine bijdrage uit de gemeenschap. Waarom zouden we al deze kennis en ervaring niet blijven benutten? Ook worden mensen met een chronische ziekte of handicap nog vaak buiten spel gezet. Door werk aan te bieden als aanvulling op een uitkering onder gunstige voorwaarden kun je deze groep ook activeren. Verder: verbeter de arbeidsvoorwaarden, bied werknemers veel invloed en verantwoordelijkheid, een fijne werksfeer en voldoende ontwikkelingsmogelijkheden. Moet jij eens kijken wat er dan gebeurt.

Dreigend voedseltekort. In Nederland dreigt de landbouw dit jaar slecht te gaan oogsten vanwege droogte. Tijden van extreme droogte wisselen tijden van extreem veel neerslag af. Ik heb zo’n idee dat we het nog ruimschoots zullen overleven, maar ik heb zo’n gevoel dat het tijd is om hiervoor structurele oplossingen te gaan ontwikkelen. Een goed idee om dit vanuit de gemeenschap (nu nog overheid) sterk te stimuleren. Intussen: kritisch consumeren en zo nodig kijken naar kwalitatief hoogwaardige alternatieven. Al het aanbod betaalbaar houden.

Lange rijen op de landelijke luchthaven in Nederland. Dit wordt met name veroorzaakt door een tekort aan arbeidskrachten. Zie hierboven. Maar ook: hoe wenselijk is het eigenlijk om nu te blijven vliegen? Moeten we niet eerst werken aan klimaatvriendelijkere en duurzamere aandrijving van vliegtuigen en intussen gewoon zo veel mogelijk aan de grond blijven? Hoe groot moet het aanbod van vluchten in deze tijd eigenlijk zijn? En lieve mensen…hoe kan het zijn dat we dit in deze tijd massaal doen? Neem je verantwoordelijkheid! Een tip voor KLM en Schiphol: juist een forse krimp kan in dit segment leiden tot een winstgevend business model en tijd creëren voor nieuwe techniek.

Klimaat: is het tij nog te keren? Ik denk het wel. Maar dan moeten we de aarde als economische factor radicaal op de eerste plaats stellen. Nu.

Doe mee!

Malaise? De échte nieuwe economie biedt geen pasklare oplossingen, maar oppert ideeën voor andere uitgangspunten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: