Legaliseren…

De nieuwe economie vindt het totaal niet de taak van de overheid om voor te schrijven wat jij wel of niet mag consumeren.

Bijna iedereen drinkt weleens een glaasje (met alcohol). Velen van ons genieten elke dag van de oppepper in koffie of thee. We willen allemaal graag dat de pijn draaglijk is na een zware operatie. De mensen die ermee te maken krijgen, waarderen het als hun depressie verlicht kan worden met een pilletje. We kunnen nog steeds ongestraft een sigaar of een sigaret opsteken, mochten we dat willen.

(Opvallend is wel dat dat alleen steeds minder bereikbaar wordt, juist in kringen die vaak nog in het roken ‘ hangen’ . Ik ken persoonlijk mensen bij wie de prijzen die ze moeten betalen voor hun rookwaar ten koste gaat van hun levenskwaliteit en gezondheid…)

Is dat oké? Natuurlijk wel! Hoewel het wat minder prettig is als we erin blijven hangen en afhankelijk worden van een stof buiten ons…Maar…het is wel duidelijk wat de gevolgen zijn als de koffie-automaat het niet doet en als er in je favoriete café ineens louter fris uit de tap komt…

De zaken die ik hierboven noem zijn allemaal legaal en worden dus toegestaan door onze overheid. Andere stoffen, zoals cocaïne, heroïne, xtc, noem maar op en alles wat binnen de geneesmiddelenwet valt, mag je niet vrij tot je nemen volgens de wet. Officieel geldt dat ook voor wiet en hash, maar in Nederland gedogen wij hier het gebruik van. Dit, terwijl het oprollen van een wietplantage gek genoeg nog steeds hoog op het vanglijstje van de politie staat…

En natuurlijk, dat is ingegeven door een parlementair stelsel, dat we zelf gekozen hebben en dat meent ons te moeten beschermen tegen dit soort stoffen door ons verboden op te leggen.

Maar de gevolgen zijn niet mals. Er ontstaat steevast een crimineel circuit waarin diezelfde verboden stoffen verhandeld worden. Er ontstaat dan een soort vacuüm: mensen die zich niet aan de (al dan niet faire) handelsafspraken houden, krijgen te maken met een soort interne, gewelddadige rechtsorde. Het recht van de sterkste zegeviert. Vanwege de illegaliteit staan de kostprijzen en winsten niet in verhouding tot elkaar.

Verder valt er van alles te rotzooien met de kwaliteit van de producten. Er is geen sprake meer van bescherming van de consument, hier oneerbiedig aangeduid als ‘ gebruiker’. Die ‘ gebruiker’ wordt standaard financieel uitgezogen en kan ook nergens een klacht indienen als het spul niet deugt…Kortom, drugscriminaliteit bestaat bij de gratie van de wetten tegen drugs…

Politie en justitie blijven hier maar achteraan zitten, maar de vraag naar de verboden middelen blijft bestaan. Kennelijk is er behoefte aan een ‘escape’ voor sommigen onder ons. Je wordt dan al snel het slachtoffer van je verboden consumptieve behoefte…

De nieuwe economie pleit in dit opzicht voor een totaal vrije markt. Illegale stoffen bestaan niet meer. Wel totale openheid over wat de stoffen met je kunnen doen. Wat de nadelen zijn, maar ook: wat het kan opleveren. De nieuwe economie pleit ervoor dat je zelf kiest zodra je volwassen bent.

Mijn eigen ervaring is dat ls ik me volkomen vrij voel, ik eerder geneigd ben goed voor mezelf te zorgen. Uiteindelijk kies ik juist niet of zeer matig voor stoffen die schadelijk zijn voor je lichaam. Dat geldt toch zeker niet alleen voor mij?

In de visie van de nieuwe economie is er geen overheid nodig die je beschermt tegen ‘ het kwaad’. Die jou als een soort strenge ouder dingen gebiedt of verbiedt. In de tijd van de nieuwe economie is het individu de baas over haar of zijn eigen lichaam. Elke volwassene wordt als volwassene behandeld. De overheid wordt getransformeerd naar de gemeenschap en heeft niet langer een sturende, maar veel meer een faciliterende rol.

Denk jij hier anders over? Heb je steekhoudende argumenten om dit anders op te lossen? Of wil je juist je bijval uiten? Reageer hier of via info@nieuweeconomie.life. Alle constructieve bijdragen zijn méér dan welkom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: