Het aandeel

Vorige week las ik in De Volkskrant dat aandeelhouders een stokje willen steken voor exorbitante beloningen en bonussen voor bestuurders. Op zich lijkt dat een mooi idee, maar in zo’n bericht lees je niet waar het bespaarde geld dan voortaan wél naar toe moet gaan.

Komt het ten goede aan de mensen binnen het bedrijf die ten opzichte van hun bestuurders maar een schijntje overgemaakt krijgen? Wordt de besparing opgeteld bij het winstbedrag, zodat de investeerders er zelf beter van worden? Of wordt het geld dan binnen het bedrijf gehouden, voor andersoortige investeringen? En gaat het dan om verduurzaming of groei?

Via de aandelenbeurs kunnen bedrijven nu nog veel geld aantrekken, maar worden zij dan ook meteen een speelbal van speculatie en (wind)handel. De Nieuwe Economie beschouwt dat als een te groot risico voor organisaties die bijdragen aan – wellicht wezenlijke – menselijke behoeften. Omdat het product of de dienst centraal staat en niet het genereren van geld, zullen financiële markten van veel minder groot belang zijn.

Zoals je weet, pleit de Nieuwe Economie voor volkomen transparantie binnen bedrijven. De Nieuwe Economie twijfelt sterk aan het nut van anoniem investeren via aandelen en afgeleide fenomenen. Investeren doe je vanuit betrokkenheid bij een onderneming of organisatie. Middelen die je eventueel beschikbaar stelt zijn altijd gekoppeld aan jouw persoon en deze geven geen extra zeggenschap binnen het bedrijf: deze blijft evenredig verdeeld over alle mensen die bij het bedrijf betrokken zijn. Uiteraard blijft het persoonlijke voordeel dat je eruit haalt een belangrijke factor, maar dat wordt dan een minder afstandelijk proces… Zeggenschap binnen organisaties krijgt een ander gezicht en leiderschap heeft veel meer een verbindende, motiverende rol…

Vind jij hier het jouwe van en denk je dat anoniem investeren juist wel essentieel is voor een gezonde economie? Of wil je dit betoog bijvallen? Reageer hier of mail. Jouw persoonlijke aandeel in de Nieuwe Economie is enorm belangrijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: