Doorzichtig

Tegenlicht documenteerde vanavond particuliere initiatieven die de energietransitie versnellen. Een lokale supermarktondernemer nam het initiatief om de dorpsgemeenschap te betrekken bij het in stand houden en verduurzamen van de winkel. Hij merkte tijdens de uitzending op dat een zekere transparantie in zijn business zéér ongebruikelijk is, maar dat het wel héél erg behulpzaam en noodzakelijk was om cijfers op tafel te leggen om ervoor te zorgen dat zijn idee van de grond kwam…

Dit is nu juist één van de belangrijkste pijlers van de nieuwe economie: alle geldstromen in je organisatie rechtstreeks zichtbaar maken. Zowel binnen als buiten weet iedereen precies wat er gebeurt met de financiën. Misschien is dit zelfs wel wenselijk voor privé-huishoudens.

Waarom dat zo belangrijk is? Dit maakt echte samenwerking mogelijk, maakt iedereen bewust van mogelijkheden en onmogelijkheden en schept (uiteindelijk) vertrouwen. Het maakt mogelijk dat we de concurrentiegedachte achter ons laten en toe kunnen naar situaties waar iedereen wint.

Je ziet wie waar precies tijd en geld in investeert en je ziet precies wat een bepaalde actie oplevert. Je ziet waar en wanneer de meerwaarde van het product of de dienst ontstaat. Je ziet waar een tekort is en waar teveel wordt opgepot…

We hoeven heus niet alles meteen prijs te geven. Soms is het bijvoorbeeld essentieel om als je iets nieuws ontwikkelt, daarvoor een afgesloten proeftuin voor te maken. Teveel betrokkenen en teveel ideeën zijn niet altijd even productief.

Maar geld is juist bruikbaar om van binnenuit én van buitenaf op een onpersoonlijke en redelijk objectieve manier te kijken naar een proces dat ten doel heeft onze wensen te vervullen, een behoefte in te vullen.

Voor veel mensen is het bijna blasfemisch om dit soort dingen te roepen. Het lijkt soms wel of we emotioneel veel meer vastzitten aan het hulpmiddel geld dan aan hetgeen waar het uiteindelijk om gaat: een plezierige en rechtvaardige verdeling van de overvloed die we samen creëren….

Ik zit te dubben of ik een situatie kan bedenken waarin het behulpzaam is om geldstromen te verstoppen, maar ik kan zo snel nergens opkomen. Ik heb jouw hulp nodig! Geef tegenargumenten, zodat we deze stelling kunnen staven of niet…

Is bijvoorbeeld het recht op privacy in het geding (ik kan me dat in een privéhuishouden wel voorstellen, hoewel ik me persoonlijk eigenlijk nooit schaam voor mijn uitgaven of mijn financiële situatie). Ik noem maar wat. Is autonomie in het geding? Misschien speelt dat probleem niet als je geen last hebt van een autoriteit buiten jezelf of jouw team die ongevraagd maatregelen neemt…

Ik verwacht jouw input!

Tenslotte: Tegenlicht is meestal een aanrader om even te bekijken: https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: